Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Βγάλτε το βιβλίο στα βιβλιοπωλεία ρεεεεεεεεε!!!


Εδώ και δεκαπέντε μέρες έχει τυπωθεί και έχει παραδοθεί στο Δήμο Καβάλας και ο δεύτερος τόμος της εξαιρετικής σημασίας εργασίας της συμπολίτισσας αρχιτέκτονος Σαπφώς Αγγελούδη για την σύγχρονη ιστορία της Καβάλας και των δημάρχων που διοίκησαν αυτήν την πόλη από την απελευθέρωσή της το 1913 μέχρι σήμερα.
Γράψαμε ήδη και παρουσιάσαμε στην Δευτεριάτικη Πρωϊνή της προηγούμενης εβδομάδας αναλυτικά το έργο αυτό, το πόσο σπουδαίο είναι για την πόλη και την ιστορία της, την πολύχρονη, επίπονη και επίμονη δουλειά που έχει κάνει η κ. Αγγελούδη, τα πολύτιμα στοιχεία, πληροφορίες και εξαντλητικές λεπτομέρειες που παραθέτει και τις δεκάδες σπάνιες φωτογραφίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας.
Δεκαπέντε μέρες λοιπόν, ο πραγματικός αυτός θησαυρός, παραμένει όπως παραδόθηκε, μέσα στα κουτιά σε κάποια αποθήκη του Δημαρχείου ενώ θα έπρεπε ήδη από την πρώτη μέρα της παραλαβής του να έχει διανεμηθεί στα βιβλιοπωλεία, να έχει γίνει η παρουσίασή του με μια σχετική συνέντευξη τύπου και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας σε εμφανές σημείο.
Ένας ιδιώτης εκδότης όταν εκδίδει ένα καινούριο βιβλίο όχι μόνο πιέζει ασφυκτικά το τυπογραφείο και το βιβλιοδετείο να τελειώσουν γρήγορα τη δουλειά τους αλλά μόλις πάρει στα χέρια του το νέο βιβλίο τρέχει να το τοποθετήσει σε όσο γίνεται μεγαλύτερο αριθμό βιβλιοπωλείων, στέλνει από ένα αντίτυπο σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και μεμονωμένους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την βιβλιοκριτική, οργανώνει παρουσιάσεις του νέου βιβλίου και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διαδοθεί όσο ευρύτερα γίνεται η νέα του έκδοση.
Στο Δήμο Καβάλας, όπως και γενικότερα στο δημόσιο τομέα, αργά παν τα ζα μ’. Πρώτα απ’ όλα όταν μάθαμε ότι κυκλοφόρησε το βιβλίο απευθυνθήκαμε στο Δήμο για να μας το δώσουν να το προβάλουμε και εκείνοι αρνήθηκαν. Καταφέραμε και βρήκαμε απ’ αλλού το βιβλίο.
Στη συνέχεια και αφού το παρουσιάσαμε από την εφημερίδα μας απευθυνθήκαμε στην ίδια τη δήμαρχο και την παρακαλέσαμε μέσα στα πολλά άλλα θέματα που έχει στο κεφάλι της να φροντίσει να βγει μέσω της Δημωφέλειας στα βιβλιοπωλεία το σημαντικό για την Καβάλα αυτό έργο. Μια εβδομάδα πέρασε (δύο από τότε που παραλήφθηκε το βιβλίο από τον Δήμο) και τίποτα δεν έγινε.
Στο μεταξύ το καλοκαίρι είναι εδώ. Καβαλιώτες που ζουν μακριά από την γενέτειρά τους έρχονται όπως κάθε χρόνο για ολιγοήμερες ή και πολυήμερες διακοπές και πάντα ψάχνουν για νέες εκδόσεις για την Καβάλα. Η έκθεση βιβλίου ετοιμάζεται σιγά - σιγά κι αυτή να λειτουργήσει. Συμπολίτες μάς ρωτούν που θα βρουν το βιβλίο. Ως πότε θα παραμένει αυτό το μοναδικό έργο θαμμένο μέσα στις κούτες στις αποθήκες;
Και κάτι ακόμη το πιο σημαντικό απ’ όλα.
Δεν νιώθει κανείς εκεί στο Δήμο την ανάγκη με την όσο το δυνατόν ευρύτερη διάδοση και κυκλοφορία αυτού του βιβλίου να αποδώσει και την οφειλόμενη τιμή στη Σαπφώ Αγγελούδη που δούλεψε άοκνα, ανιδιοτελώς και με μόνο κριτήριο την αγάπη της για την Καβάλα και παρέδωσε στην πόλη μας αυτό το πολύτιμης αξίας και μοναδικής σημασίας έργο;
Εντάξει, αφαιρέσατε το όνομα της συγγραφέως από το εξώφυλλο θαρρείς και το βιβλίο το έγραψε ο Δήμος Καβάλας αλλά τουλάχιστον δώστε σ’ αυτόν τον άνθρωπο την ικανοποίηση ότι η εξάχρονη κοπιώδης έρευνά του έχει την υποδοχή και την ανταπόκριση που της αξίζει από το κοινό της Καβάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου