Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Το τσαλαπατημένο αυτονόητο των καιρών μας




Ο κ. Μιχάλης Λυχούνας είναι αρχαιολόγος που υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας.
Στις δημοτικές εκλογές του 2014 έθεσε υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος και εξελέγη με την παράταξη της κ. Δήμητρας Τσανάκα η οποία κέρδισε τις εκλογές και έγινε δήμαρχος Καβάλας.
Περίπου ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διοίκησης από την παράταξη Τσανάκα, ο κ Λυχούνας ήρθε σε ρήξη με τη δήμαρχο, διαγράφηκε από την παράταξή της και από τότε έπαψε να συμμετέχει και στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
Κατά καιρούς ωστόσο, παρεμβαίνει στα τοπικά πράγματα με αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.
Πριν δύο περίπου μήνες (20 Σεπτεμβρίου 2018) σε μια τέτοια ανάρτησή του που είχε τίτλο «Κάτι κουρασμένα παλικάρια και μια ανήμπορη και περιφρονημένη» άσκησε κριτική, με τον ιδιαίτερο, καυστικό –και πολλές φορές δηλητηριώδη- τρόπο του, σε όλους τους εν δυνάμει υποψηφίους δημάρχους για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
Μεταξύ αυτών και για τον κ. Μάκη Παπαδόπουλο για τον οποίο έγραφε συγκεκριμένα στην εν λόγω ανάρτηση:
«…Ο κ, Παπαδόπουλος μέσω της μακροχρόνιας προσωπικής του σχέσης έχει προσφέρει μια καλή τουριστική υποδομή, που ελπίζουμε να αναβαθμιστεί και μπορεί με χρήματα να διατηρεί ομάδα. Μέχρις εκεί! Και μόνο το γεγονός πως θεωρεί τον εαυτό του ικανό για δήμαρχο, φανερώνει τον ευτελισμό του θεσμού που επέφεραν οι προηγούμενοι…».

Δηλαδή με λίγα λόγια του λέει ότι «την καλή τουριστική επιχείρηση που έχεις η οποία ωστόσο θέλει αναβάθμιση, την έκανες χάριν της προσωπικής σου σχέσης». Και επίσης του λέει ότι: «την ομάδα ανθρώπων – συνεργατών που έχεις και ασχολούνται με τα δημοτικά πράγματα την έχεις με χρήματα, δηλαδή τους πληρώνεις». Και τέλος το πλέον απαξιωτικό και μειωτικό από όλα ότι: «Τόσο πολύ έχουν ξεφτιλίσει τον θεσμό του δημάρχου οι προηγούμενοι δήμαρχοι που –ακούστε χωριανοί- μέχρι κι ο Μάκης Παπαδόπουλος θεωρεί τον εαυτό του ικανό να βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος».

Ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος που είναι επικεφαλής στη δημοτική παράταξη «Ο τόπος της ζωής μας», είναι ο πλέον δραστήριος εκ των υποψηφίων δημάρχων, ασκεί πολύ οργανωμένα κριτική στη διοίκηση Τσανάκα τα τελευταία τέσσερα χρόνια με συνεχείς παρεμβάσεις, κυρίως με δελτία τύπου για διάφορα μικρά ή και μεγάλα θέματα και προβλήματα του Δήμου Καβάλας αλλά διοργανώνει επίσης και ημερίδες ή εκδηλώσεις όπου ειδικοί αναλύουν ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα  και τον Δήμο Καβάλας ειδικότερα.
Ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος λοιπόν σε μια από αυτές τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που οργάνωσε η παράταξή του πρόσφατα (την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018) με θέμα τους Φιλίππους, κάλεσε σαν κεντρικό ομιλητή τον κ. Μιχάλη Λυχούνα και εκείνος ανταποκρίθηκε με προθυμία και πήγε!
Δηλαδή ο κ. Παπαδόπουλος αγνόησε τη γνώμη που έχει ο κ. Λυχούνας για αυτόν, παρέβλεψε την απαξιωτική και μειωτική δημόσια αναφορά που διατύπωσε ο κ. Λυχούνας για το πρόσωπό του, και σαν να μη συμβαίνει τίποτα τον κάλεσε στην εκδήλωση.
Από την άλλη πλευρά ο κ. Λυχούνας που έχει τη χειρότερη γνώμη για τον κ. Παπαδόπουλο όπως προκύπτει από την δημόσια ανάρτησή του που αναφέραμε παραπάνω, δεν αντιμετώπισε όπως φαίνεται κανένα απολύτως πρόβλημα ή κάποια ηθική αναστολή να αποδεχτεί την πρότασή του και να μιλήσει στην εκδήλωση που οργανώνει ο ίδιος και η παράταξή του.
Και όλα αυτά διαδραματίζονται στη μικρή μας κοινωνία, στον μικρόκοσμό μας, τόσο φυσικά, τόσο αυτονόητα, τόσο γλυκά, απαλά και ωραία χωρίς κανέναν να παραξενεύουν ή να ενοχλούν, χωρίς κανένας να αντιδρά, ως μια κανονικότητα δηλαδή που πλέον μας έγινε συνήθεια, βίωμα, μας προσπερνά και φεύγει αφήνοντάς μας παγερά αδιάφορους στην αδράνειά μας και στην μακαριότητά μας.
Όχι φίλοι μου, δεν έχουμε σωτηρία.
Δι΄ευχών των Αγίων Πατέρων ημών Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ελέησον και σώσον ημάς.

Αμήν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου