Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Να είναι ομόφωνη αύριο η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου




Στις 27 Ιανουαρίου 2015, πριν τέσσερις μήνες δηλαδή, έγινε στην Λάρισα αντίστοιχη τελετή μ’ αυτή που επρόκειτο να γίνει και στην πόλη μας πριν λίγες μέρες αλλά αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή για τους γνωστούς λόγους.
Παραθέτουμε αποσπάσματα από το επίσημο έντυπο πρόγραμμα της εκδήλωσης της Λάρισας για να καταδείξουμε την διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα σε δύο τοπικές κοινωνίες. Στη Λάρισα η εκδήλωση είχε έναν ευρύτατο χαρακτήρα αφού τον διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας μαζί με την τοπική Ισραηλιτική Κοινότητα. Κλήθηκε μια πολύ γνωστή μπάντα από την Κέρκυρα, η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος», για να εμπλουτίσει το εορταστικό πρόγραμμα και το πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος.
Στην πόλη μας η τελετή αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή καθώς η δήμαρχος, όπως και η ίδια κατήγγειλε, δέχθηκε πιέσεις αλλά και απειλές.
Όσο για την τοπική μητρόπολη, εξέδωσε ένα στενόκαρδο κείμενο που όχι μόνον φέρνει βαθειά απογοήτευση όταν το συγκρίνει κανείς με την αντιμετώπιση που είχε η αντίστοιχη εκδήλωση στη Λάρισα από τον πεφωτισμένο ιεράρχη Ιγνάτιο αλλά πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα και στην ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Έναν αρχαιολογικό χώρο για τον οποίο η τοπική Μητρόπολη έχει πολλούς λόγους να νοιάζεται.
Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, είχε το θάρρος να αναγνωρίσει άμεσα το λάθος της, να ζητήσει δημόσια συγνώμη και να ενεργήσει ήδη ζωηρά για την πραγματοποίηση της τελετής σε σύντομο χρόνο. Σημαντικό στοιχείο που θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι και μια ομόφωνη απόφαση αύριο γι’ αυτό το θέμα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ώστε να αποδείξουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η κοινωνία της Καβάλας δεν διακατέχεται σε καμιά περίπτωση από ρατσιστικά ή αντισημιτικά σύνδρομα, ότι είναι μια ανεκτική και δημοκρατική κοινωνία όπως το θέλει άλλωστε και η μακρόχρονη ιστορία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου