Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Τα κείμενα και οι εικόνες των Φιλίππων




Ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα ένιωσαν οι 300 και πλέον θεατές που βρέθηκαν το βράδι της Δευτέρας στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων όπου παρουσιάστηκε η παραγωγή του Φεστιβάλ «Οι επτά άγγελοι των Φιλίππων» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.
Μια πανδαισία εικόνων και χρωμάτων που έρεαν πάνω στις κερκίδες του θεάτρου με την δεξιοτεχνία και την υψηλή αισθητική του Στράτου Καλαφάτη καθώς ο λόγος –κλασικός και σύγχρονος- προσδιόριζε με μια μεγαλειώδη …απλότητα την οικουμενική σημασία και διάσταση του χώρου αλλά και του χρόνου –με την έννοια της διαχρονικότητας- των Φιλίππων.
Ο Θοδωρής Γκόνης που συνέλαβε, σκηνοθέτησε και υλοποίησε την ιδέα, κατάφερε όχι μόνον να τονίσει μέσω των κλασικών κειμένων την σπουδαιότητα του αιώνιου χώρου δίπλα στον οποίο έχουμε την μοναδική τύχη να ζούμε αλλά με την καθοριστική βοήθεια του Στράτου Καλαφάτη να γεμίσει τις ψυχές όσων τυχερών παρακολούθησαν την παράσταση με τα πλούσια συναισθήματα μιας υψηλής τέχνης. Της τέχνης του θεάτρου που πατώντας στέρεα πάνω σε υψηλής πνοής κείμενα, μπορεί να παραμένει ελκυστικά κλασική μέσα από την επιτακτική στους καιρούς μας εκσυγχρονιστική ματιά του σκηνοθέτη.
Συμπαραστάτες του σ’ αυτήν την προσπάθεια και όλοι οι ηθοποιοί που ερμήνευσαν τα κείμενα ο καθένας με τη δικιά του τέχνη και ευαισθησία.
Αξιοσημείωτο στοιχείο της παράστασης το έντονο Καβαλιώτικο χρώμα του αφού η πλειοψηφία των συντελεστών της ήταν Καβαλιώτες. Είτε Καβαλιώτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη μας είτε άλλοι που διαπρέπουν μακριά της.
Η τόσο υψηλών προδιαγραφών παραγωγές σε σύλληψη αλλά και αποτέλεσμα, με ένα ελάχιστο τελικά μπάτζετ όχι μόνον δεν είναι αυτονόητες στην εποχή μας αλλά καταδεικνύουν και την εξαιρετική δουλειά που κάνει ο Γκόνης στη θέση που κατέχει, δουλειά που κανένα ΔΗΠΕΘΕ στη χώρα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Κι αυτό φαίνεται πως το κατανοεί η δημοτική αρχή και περιβάλει τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ με την εμπιστοσύνη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου