Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Το βαθύ χνάρι του Θοδωρή Γκόνη στο Φεστιβάλ Φιλίππων




Το βαθύ και ανεξίτηλο χνάρι που ο Θοδωρής Γκόνης έχει χαράξει με την πληθωρική όσο και ουσιαστική παρουσία του μέχρι σήμερα στο Φεστιβάλ Φιλίππων από το 2009 που ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση, αποτυπώνεται με εύγλωττο όσο και αδιαμφισβήτητο τρόπο στο βιβλίο «Τα κείμενα των Φιλίππων» που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το βράδι στην «Παλιά Μουσική» παρουσία της νυν και του τέως δημάρχου και δεκάδων φίλων της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα.
Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση της εταιρίας «Κάπα εκδοτική» που περιλαμβάνει κείμενα που ο Θοδωρής Γκόνης παρήγγειλε σε ντόπιους και όχι μόνον συγγραφείς για να μετουσιωθούν σε θεατρικά δρώμενα και να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων.
Από τη γέννησή του μέχρι και το 2008, το Φεστιβάλ Φιλίππων υποδεχόταν και φιλοξενούσε απλώς παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο άλλες καλές και άλλες λιγότερο καλές και το κοινό της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής είχε την ευκαιρία να παρακολουθεί παραγωγές που ετοιμάζονταν μακριά από την πόλη με σκοπό να ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα και να περάσουν και από τα μέρη μας.
Από το 2009 που τα ηνία του Φεστιβάλ ανέλαβε ο Θοδωρής Γκόνης τα πράγματα άλλαξαν. Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής όχι μόνον έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς συγγραφείς να δημιουργήσουν ειδικά για το Φεστιβάλ Φιλίππων αλλά επεξέτεινε τις δραστηριότητες και μέσα στην πόλη της Καβάλας συστήνοντας στο κοινό τους συγγραφείς και προτείνοντας νέους χώρους καλλιτεχνικής δράσης που κανείς μέχρι τότε δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για έναν τέτοιο σκοπό.
Έτσι ανακαλύψαμε το εμβληματικό Απεντομωτήριο, το Ιμαρέτ, τη φυλακή στο Φρούριο, αυλές εκκλησιών και σχολείων, παλιά καφενεία, του κήπους του Μωχάμετ Άλι, την Παλιά Μουσική και μια σειρά από άλλους χώρους όπου απολαύσαμε κείμενα και παραστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για το Φεστιβάλ. Κείμενα που έγραψαν κατά παραγγελία του Θοδωρή Γκόνη και του Φεστιβάλ Φιλίππων ο Βασίλης Βασιλικός, η Λούλα Αναγνωστάκη, ο Θόδωρος Γρηγοριάδης, ο Διαμαντής Αξιώτης, ο Κοσμάς Χαρπαντίδης, ο Κωνσταντίνος και ο Αντώνης Κούφαλης, ο Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, η Γλυκερία Μπασδέκη, ο Νίκος Καραγιαννακίδης, ο Κώστας Καναβούρης κ.ά.
Τα περισσότερα από τα κείμενα αυτά λοιπόν συγκεντρώθηκαν και περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Τα κείμενα των Φιλίππων» που παρουσιάστηκε την Δευτέρα το βράδυ στην «Παλιά Μουσική» παρουσία αρκετών από τους συγγραφείς που όλοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια τόσο για τον Θοδωρή Γκόνη και την καταλυτική παρουσία του στην Καβάλα και στο Φεστιβάλ όσο και για την έκδοση και για τους εκδότες που σε μια τόσο δύσκολη εποχή προβαίνουν σε μια τόσο ριψοκίνδυνη επιχειρηματικά κίνηση.
Χαρακτηριστικά ήταν αυτά που είπε ο Αντώνης Κούφαλης:
«Όταν ανέλαβε ο Θοδωρής Γκόνης το Φεστιβάλ, δήμαρχος ήταν ο Κωστής Σιμιτσής. Και το λέω αυτό διότι αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις θέσεις αυτές, δύσκολα μπορεί να προχωρήσει ένα σχέδιο που δείχνει να είναι φιλόδοξο. Κι όταν λέω φιλόδοξο εννοώ ένα σχέδιο καλλιέργειας ζωής. Η παρουσία λοιπόν του Κωστή Σιμιτσή την εποχή εκείνη στη Δημαρχία ήταν αυτή που βοήθησε τα πράγματα, τα διευκόλυνε και τα ανέπτυξε σε βαθμό που όλη η Ελλάδα την περίοδο εκείνη να μιλάει για την Καβάλα και το Φεστιβάλ. Χαίρομαι μάλιστα διπλά γιατί δύο φίλοι μου, ο Κωστής Σιμιτσής και η Δήμητρα Τσανάκα συνδυάζονται σ’ αυτήν την επέτειο με αφορμή την έκδοση των κειμένων των Φιλίππων. Η Δήμητρα Τσανάκα είναι αυτή τη στιγμή η νέα δήμαρχος Καβάλας. Και το γεγονός ότι βρίσκεται εδώ και υποστηρίζει αυτό με την παρουσία της είναι επίσης ένα πολύ παρήγορο γεγονός. Άρα λοιπόν με τον Κωστή Σιμιτσή ξεκίνησε αυτό θαρραλέα, τολμηρά και προκλητικά ως ένα βαθμό και τώρα, αυτή τη στιγμή υποστηρίζεται από τη Δήμητρα Τσανάκα με την ίδια ζέση και το ίδιο ενδιαφέρον».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια μικρή εισαγωγή του Θοδωρή Γκόνη που έδωσε τον λόγο στην δήμαρχο η οποία ανάμεσα στα άλλα είπε πως το Φεστιβάλ Φιλίππων αποτελεί πλέον έναν καταξιωμένο πανευρωπαϊκό πολιτιστικό θεσμό και πως τα κείμενα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Τα κείμενα των Φιλίππων» είναι μια αναδρομή στο Φεστιβάλ όπως το γνωρίσαμε από την ημέρα που ο Θοδωρής Γκόνης ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση αλλά και μια ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο χώρο και στο χρόνο όπως ο καθένας ξεχωριστά το φαντάζεται.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν όσοι από τους συγγραφείς που μετέχουν με κείμενά τους στο βιβλίο παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Είπε ο καθένας τους λίγα λόγια και διάβασαν μικρά αποσπάσματα από τα κείμενά τους.
Έτσι μίλησαν ο Αντώνης κι ο Κωνσταντίνος Κούφαλης, ο Διαμαντής Αξιώτης, ο Κοσμάς Χαρπαντίδης, ο Θόδωρος Γρηγοριάδης, η Γλυκερία Μπασδέκη και ο Νίκος Καραγιαννακίδης.
Όλοι τόνισαν την καθοριστική συμβολή του Θοδωρή Γκόνη στη δημιουργία αυτού του οργασμού εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων από τότε που ανέλαβε την καλλιτεχνική του διεύθυνση και που αποτυπώνεται γλαφυρά στην έκδοση αυτή, σημείωσαν όμως και την τόλμη της εκδοτικής εταιρίας «Κάπα Εκδοτική» να αναλάβει αυτό το γενναίο εγχείρημα σε καιρούς χαλεπούς.
Πάντα τέτοια λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου