Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Το δημοτικό συμβούλιο δεν πρέπει να γίνει υποχείριο στις επιδιώξεις κανενός



Η διαρκής, ανεξήγητη και μέχρι παρεξηγήσεως επιμονή ορισμένων κύκλων για την εκλογή συγκεκριμένου κληρικού στη θέση του κοιμηθέντος προ μηνός μακαριστού Προκοπίου, μας έβαζε σε διάφορες σκέψεις όλο αυτό το διάστημα και προκαλούσε ποικίλες συζητήσεις τόσο στα δημοσιογραφικά γραφεία όσο και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία.
Είναι βέβαιο ότι η φούρια, η λαχτάρα, η πρεμούρα αυτών των κύκλων να πετύχουν το σκοπό τους, ουσιαστικά «έκαψε το χαρτί» τους και αντί να βοηθήσει μάλλον έβλαψε τον άξιο, όπως ισχυρίζονται όσοι τον γνωρίζουν, υποψήφιο για την θέση του μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, κληρικό. Οι βιαστικές αυτές κινήσεις θύμισαν Βαγγέλη Βενιζέλο και Ζάππειο τη βραδιά των εθνικών εκλογών του 2007. Όπου η βιασύνη του να κάνει στην μπάντα τον ηττημένο για δεύτερη συνεχή φορά τότε Γιωργάκη Παπανδρέου, τού στέρησε μια για πάντα την προοπτική και το ενδεχόμενο να γίνει κάποτε πρωθυπουργός της χώρας.
Ο υποψήφιος για τη μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κληρικός που προαναφέραμε, έκανε βέβαια μια σχετική δήλωση στην αρχή και μίλησε για «πρόωρες συζητήσεις» αλλά ήταν τόσο χλιαρή που κανείς δεν την πήρε στα σοβαρά. Και φυσικά παρά το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα περί του ονόματός του συνεχίστηκαν και φούντωσαν ο ίδιος επέλεξε να μην επανέλθει με νέα και πλέον κατηγορηματική δήλωσή του ώστε να πάψουν μια και καλή οι συζητήσεις που στην ουσία υπονόμευαν τελικά και τον ίδιο αλλά και την υποψηφιότητά του.
Η αποκάλυψη του ταμείου που άφησε πίσω του ο μακαριστός Προκόπιος στη μητρόπολη και που όπως λένε οι γνωρίζοντες ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, δίνει πλέον άλλη διάσταση στην υπόθεση. Τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά. Τόσο σοβαρά που οι πράξεις και οι ενέργειες εκείνων που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα δεν μπορούν να κρίνονται απλώς επιπόλαια και σε επίπεδο καφενείου. Είναι, βλέπετε, πολλά τα λεφτά…
Συνεπώς και πέρα από μια σειρά άλλους λόγους που το δημοτικό συμβούλιο δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να ασχοληθεί μ’ αυτό το θέμα, τώρα προκύπτει και ένας ακόμη πολύ σοβαρότερος λόγος που θα πρέπει να αποτρέψει τη διοίκηση του Δήμου να προτείνει ένα ψήφισμα υποστήριξης ενός συγκεκριμένου προσώπου. Δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει και φυσικά καμιά απολύτως αρμοδιότητα.
Αυτή είναι μια δουλειά της εκκλησίας, είναι ένα εσωτερικό θέμα δικό της και θα το λύσει εκείνη με τις διαδικασίες και τους κανόνες που έχει. Διότι αν εκλεγεί άλλος από τον υποψήφιο που θα στηρίξει με το ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο, τι θα πούμε μετά για το νέο μητροπολίτη, «ανάξιος»;
Για φανταστείτε δηλαδή την εκκλησία της Ελλάδος να βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής αρχιεπισκόπου και η βουλή των Ελλήνων να εκδίδει ψήφισμα υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Γελοία πράγματα ακόμη και να τα σκέφτεται κανείς. Γελοία και μάλιστα με έντονη μυρωδιά επαρχιωτισμού.

Το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας έχει πολύ σοβαρά θέματα να συζητήσει. Δεν πρέπει γίνει υποχείριο στις επιδιώξεις κανενός. Πόσο περισσότερο μάλιστα όταν το νέο μητροπολίτη περιμένει στη μητρόπολη και ένα ταμείο που θα το ζήλευε ακόμη και μια τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου