Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Να ξεφύγει από τον επαρχιωτισμό του το δημοτικό συμβούλιο




Με βάση τα όσα δήλωσε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα στο περιθώριο του τρισάγιου που τελέστηκε στον τάφο του μακαριστού Προκοπίου το απόγευμα της Πέμπτης αλλά και σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ψήφισμα που ετοιμάζεται να έρθει στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας και θα αφορά στην εκλογή του νέου μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, δεν θα αναφέρεται, λέει, σε συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά θα είναι ένα γενικό κείμενο όπου θα τονίζεται η ανάγκη εκλογής ενός άξιου πνευματικού ιεράρχη που θα υπηρετήσει με μετριοπάθεια και αγάπη την μητρόπολη και το πλήρωμα τής ορθοδόξου τοπικής εκκλησίας. Δηλαδή εντελώς κοινότοπα και κυρίως αυτονόητα πράγματα που δεν έχουν καμιά ανάγκη ψηφίσματος για να τονιστούν και να υπογραμμιστούν και μάλιστα από ένα ολόκληρο δημοτικό συμβούλιο.
Εφόσον λοιπόν το κείμενο δεν θα αφορά και δεν θα υποστηρίζει την εκλογή ενός συγκεκριμένου προσώπου αλλά θα αναφέρεται γενικά και αόριστα σε αυτονόητα πράγματα, προς τι αυτή η επιμονή για την ψήφιση ενός εντελώς αχρείαστου και περιττού ψηφίσματος.
Επειδή όμως στο μεταξύ και επί πολλές μέρες έχει προηγηθεί από ορισμένους κύκλους μεγάλη καμπάνια και συζήτηση για την εκλογή συγκεκριμένου κληρικού στη θέση αυτή, είναι φανερό ότι όσο «άγχρωμο», «άοσμο», αόριστο και ουδέτερο να είναι το ψήφισμα που θα κληθεί να ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο, σίγουρα θα φωτογραφίζει και αναμφίβολα θα συνδεθεί με το εν λόγω πρόσωπο. Υπέρ του οποίου προσώπου, ειρήσθω εν παρόδω, πρέπει να πούμε, ότι ήδη έχουν συγκροτηθεί συνεργεία πιστών και συλλέγουν υπογραφές τόσο στο δήμο Καβάλας όσο και στο δήμο Νέστου. Και μάλιστα παρά τη ρητή υπόδειξη της Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου προς όλους τους εφημέριους των ναών αλλά και προς τα ενοριακά συμβούλια να αποφεύγουν αυστηρώς και γενικώς την με κάθε τρόπο ενίσχυση του κλίματος της «διαδοχολογίας». Μέγα σφάλμα λοιπόν, επιπόλαια και βιαστική κίνηση η πρόθεση για έκδοση ψηφίσματος εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου, που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την υποψηφιότητα του καβαλιώτη κληρικού και φορτίζει αρνητικά το όποιο πιθανό κλίμα συμπάθειας θα μπορούσε πιθανόν να απολαμβάνει ανάμεσα στους ιεράρχες - εκλέκτορες αυτός ο άνθρωπος.
Άρα όχι μόνον εντελώς αχρείαστο είναι πλέον το ψήφισμα αλλά καθίσταται και εντελώς επικίνδυνο διότι η ενέργεια αυτή του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας θα ταυτιστεί –καλώς ή κακώς- με τις επιδιώξεις κάποιων κύκλων που προωθούν με όλα τα μέσα την υποψηφιότητα του προαναφερθέντος κληρικού.
Και ας μη ξεχνάμε επίσης τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που περιμένουν το νέο μητροπολίτη στο ταμείο της μητρόπολης. Η στήριξη λοιπόν συγκεκριμένου προσώπου από το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να αποτελέσει και αιτία παρεξήγησης από κάποιους γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο.
Και κάτι άλλο. Η εμμονή ορισμένων να ασχοληθεί σώνει και καλά το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας μ’ αυτό το θέμα και μ’ αυτόν τον τρόπο, υποβαθμίζει το κύρος του σώματος, απαξιώνει το θεσμό και φανερώνει έναν μίζερο επαρχιωτισμό και μια προσκόλληση  σε έναν παρωχημένο φονταμεταλισμό, πράγματα που δεν αρμόζουν στην πόλη μας και στους ανθρώπους της, αν θέλουμε να λογιζόμαστε σύγχρονοι Ευρωπαίοι πολίτες που ζούμε σε μια πολιτισμένη, δημοκρατική και ανοιχτή κοινωνία.


 ** Στη φωτογραφία, συλλογή υπογραφών την προηγούμενη Πέμπτη στον αυλόγυρο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου στην Καβάλα, υπέρ συγκεκριμένου κληρικού για τη θέση του μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου. Άλλα συνεργεία εργάζονται πόρτα – πόρτα και στη Χρυσούπολη για τον ίδιο σκοπό παρά τις σαφείς περί του αντιθέτου υποδείξεις της Μητρόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου