Κυριακή 10 Αυγούστου 2014



Τσάι με τον κ. Λυχούνα

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βρήκα την συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στην τοπική «Νέα Εγνατία» ο κ. Μιχάλης Λυχούνας ο οποίος θα είναι από την 1η Σεπτεμβρίου αντιδήμαρχος πολιτισμού στη νέα διοίκηση του Δήμου Καβάλας όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου.
Ο κ. Λυχούνας μοιάζει να είναι ένας άνθρωπος που όχι απλά γνωρίζει τα θέματα των νέων του αρμοδιοτήτων αλλά έχει και συγκεκριμένες απόψεις, σχέδια και προτάσεις για μια σειρά από ανάγκες που έχει η πόλη στον πολιτιστικό τομέα.
Χωρίς να θέλω σε καμιά περίπτωση να θίξω την προκάτοχό του, νομίζω ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης και η υπεροχή του κ. Λυχούνα είναι αδιαμφισβήτητη. Πιθανόν μάλιστα να είναι και μακράν ο καλύτερος αιρετός που τοποθετείται στη θέση αυτή από γεννέσεως Καποδίστρια και Καλλικράτη. Ασφαλώς βέβαια θα πρέπει να το αποδείξει κιόλας με την πολιτεία του αλλά είμαι βέβαιος πως θα το κάνει.
Άλλωστε η επαγγελματική του ενασχόληση, η κατά καιρούς δημόσια έκφραση των απόψεών μέσα από κείμενά του στον τοπικό τύπο αλλά και η γενικότερη καλλιέργειά του, όπως λένε αυτοί που τον γνωρίζουν, αποτελούν, ως ένα βαθμό, τα εχέγγυα για μια παραγωγική και γόνιμη παρουσία του στο πόστο που τον τοποθετεί η νέα δήμαρχος κ. Δήμητρα Τσανάκα.
Θα περίμενα λοιπόν από τον κ. Λυχούνα να είναι περισσότερο φειδωλός στις εξαγγελίες του και τους στόχους που βάζει πριν καλά - καλά αναλάβει τα νέα του καθήκοντα. Διότι όπως πολύ καλά –είμαι βέβαιος- γνωρίζει και ο ίδιος, στην Ελλάδα η γραφειοκρατία, οι μανδαρίνοι των υπουργείων και γενικότερα το βραδυκίνητο σαπιοκάραβο της δημόσιας διοίκησης είναι η αιτία να ακυρώνονται σχέδια, να καταρρέουν εξαγγελίες και να ματαιώνονται προσδοκίες ανθρώπων καλών μεν προθέσεων αλλά ανέφικτων οραματισμών μέσα στο καταραμένο ελληνικό κρατικό περιβάλλον.
Δεν χρειάζεται δηλαδή να προβαίνεις σε εξαγγελίες για ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο κατασκευής μεγάρου πολιτισμού στην Καβάλα που παραπέμπει ευθέως στα φαιδρά σχέδια Σιμιτσή για τραμ στην Καβάλα. Όσο κι αν ο κ. Λυχούνας παραδέχεται ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στην πενταετία που η διοίκηση Τσανάκα θα βρίσκεται στο Δήμο Καβάλας, εντούτοις δεν παύει να φαντάζει σαν μια εντελώς ανέφικτη και επιπόλαιη εξαγγελία που δεν την περιμένεις να την ακούσεις από έναν άνθρωπο του επιπέδου του νέου αντιδημάρχου πολιτισμού.
Άλλωστε από την περίοδο Καλλιοντζή υπάρχει στα συρτάρια της Νομαρχιακής τότε και Περιφερειακής τώρα αυτοδιοίκησης Καβάλας, έτοιμη και πληρωμένη αδρά μελέτη για την ανακατασκευή του αμφιθεάτρου της Νομαρχίας σε ένα σύγχρονο και εξαιρετικά λειτουργικό θέατρο το οποίο μάλιστα θα διαθέτει και όλες τις προδιαγραφές για ένα άρτιο συνεδριακό κέντρο με μια επιπλέον μικρή αίθουσα συγκεντρώσεων, φουαγιέ, κυλικείο και βοηθητικούς χώρους.
Ας την αναζητήσει αυτή τη μελέτη ο κ. Λυχούνας και ας προχωρήσει άμεσα η διοίκηση Τσανάκα στην εξεύρεση των 7 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός για την κατασκευή αυτού του σύγχρονου χώρου πολιτισμού που τόσο ανάγκη έχει η πόλη μας.
Όσο για την με κάθε τρόπο προσπάθεια αξιοποίησης των καπναποθηκών και άλλων σημαντικών κτηρίων της Καβάλας που ρημάζουν στο πέρασμα του χρόνου συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Λυχούνα και του δηλώνουμε την συμπαράστασή μας σε κάθε προσπάθεια που θα κάνει προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν και αυτή η στήλη αλλά και γενικότερα η εφημερίδα μας ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα.
Όσο για την θέση του σχετικά με την παραμονή ή όχι του κ Γκόνη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και μετά το τέλος της σύμβασής του ο κ. Λυχούνας αν και παραδέχεται ότι η «σούμα» γι’ αυτόν τον άνθρωπο είναι θετική, ότι «η παρουσία του στο φεστιβάλ έχει φέρει επαγγελματισμό» και ότι «ο άνθρωπος είναι της δουλειάς» και πετυχημένος παρ’ όλ’ αυτά θα μπει, λέει, στη «βάσανο» της επιλογής ενός άλλου προσώπου.
Αλλά αφού είναι πετυχημένος κ. Λυχούνα μου και ξέρεις ότι θα σου την κάνει τη δουλειά ο συγκεκριμένος άνθρωπος τότε γιατί να το παίξεις κορώνα – γράμματα με ένα καινούριο πρόσωπο και να μην ανανεώσεις την σύμβαση αυτού που έχεις;
Πριν καλέσεις λοιπόν τους δημοσιογράφους σε τσάι, πιες μαζί του ένα του βουνού, πες του τι θέλεις και τι ζητάς για να καθορίσετε μαζί την πολιτική στο χώρο του ΔΗΠΕΘΕ και του Φεστιβάλ όπως εσύ και εκείνος την οραματίζεστε.
Έτσι γίνονται οι δουλειές την σήμερον ημέραν ώστε ωφελημένη να βγει τελικά και η ίδια η πόλη.
Διότι οι κυβερνήσεις (διοικήσεις εν προκειμένω) πέφτουνε μα η αγάπη (οι άξιοι άνθρωποι) πρέπει να μένουν. Σωστά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου