Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Όχι στο νέο φονταμενταλισμό




Η παρουσίαση του αιτήματος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Αγίου Παύλου από τους δύο εφημέριούς του στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη για αλλαγή του ονόματος της οδού Ομονοίας σε «Αποστόλου Παύλου» και η απνευστί αποδοχή του αιτήματος αυτού από πλευράς της δημάρχου κ. Δήμητρας Τσανάκα, προκάλεσε μια ευρεία όσο και έντονη αντίδραση από τους πολίτες της Καβάλας, ανεξαρτήτως πολιτικών και παραταξιακών προτιμήσεων.
Χθες μάλιστα στους αντιδρώντες, προστέθηκε και ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας που με μια μακροσκελή όσο και εμπεριστατωμένη ανακοίνωσή του εξηγεί τους λόγους που αντιτίθεται στην πρόθεση της δημάρχου να υλοποιήσει την επιθυμία του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Αγίου Παύλου και κατ’ επέκταση και την σύμφωνη γνώμη του μητροπολίτη.
Η αντίδραση των απλών Καβαλιωτών εκφράστηκε και με μια αυθόρμητη και άμεση δημιουργία σελίδας στο facebook με την ονομασία «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΟΜΟΝΟΙΑΣ» που σε λίγες ώρες απέκτησε εκατοντάδες μέλη.
Στην σελίδα αυτή αναρτήθηκαν παλιές και σπάνιες φωτογραφίες από την οδό Ομονοίας αλλά αναπτύχθηκε συγχρόνως και ένας διάλογος όπου εκφράζεται εμφανώς η αντίθεση του κόσμου για τη μετονομασία της οδού Ομονοίας.
Η αλήθεια είναι ότι κυριαρχεί ο συναισθηματισμός αλλά δεν είναι και λίγος ο κόσμος που προτάσσει και άλλους λόγους.
Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους είναι φανερό ότι δεν συμβάλλεις ούτε κατ’ ελάχιστον στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού δίνοντας απλώς το όνομα του Αποστόλου Παύλου στον εμπορικότερο δρόμο της πόλης. Και η ίδια η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα είμαι σίγουρος ότι δεν το πιστεύει αυτό. Ποιος εχέφρων και λογικός άνθρωπος θα το πίστευε άλλωστε;
Για να δημιουργήσεις συνθήκες ανάπτυξης θρησκευτικού τουρισμού πρέπει να υλοποιήσεις σειρά μεγάλων έργων, υποδομών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών θεσμών, ανάλογο brand name και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες για τα οποία η Καβάλα μας μάλλον δεν έχει κάνει τίποτα ή τέλος πάντων ελάχιστα.

Είναι φανερό λοιπόν ότι ο λόγος αυτός που επικαλείται η κ. Τσανάκα είναι μια φούσκα άνευ ουσιαστικού περιεχομένου και σημασίας. Και μάλιστα έχει τέτοια βιασύνη να υλοποιήσει την επιθυμία του μητροπολίτη θαρρείς και θέλει να προλάβει και το φετινό καλοκαίρι να εκμεταλλευτεί τα εκατομμύρια των τουριστών που θα συρρεύσουν στην Καβάλα μόλις μάθουν την αλλαγή του ονόματος της οδού Ομονοίας σε «Αποστόλου Παύλου».
Προφανώς άλλοι είναι οι λόγοι αυτής της φούριας της και νομίζω ότι θα τους καταλάβει ο καθένας αν συνδυαστούν με την απάντηση που έδωσε ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής όταν προκλήθηκε από το γράφοντα να απαντήσει αν είναι υπέρ ή κατά της μετονομασίας της οδού Ομονοίας σε «Αποστόλου Παύλου». Έγραψε επί λέξει ο κ. Σιμιτσής στο facebook: «Να λοιπόν, Θόδωρε, που όλοι μας είμαστε ικανοί να φορέσουμε το ιμάτιο του Ιεροεξεταστή. Πιστεύεις στ' αλήθεια ότι πρώτη φορά μπαίνει ζήτημα μετονομασίας του συγκεκριμένου δρόμου; Αν συμφωνούσα, θα είχε ήδη γίνει!»
Αποκαλύπτεται λοιπόν ότι πιέσεις υπήρχαν από καιρό για την μετονομασία αυτή. Απλώς τώρα φαίνεται πως ευρέθη ο χαλαρός αποδέκτης του αιτήματος ενώ συνέβαλε φυσικά και το πρόσφορο κλίμα που δημιούργησαν τα πρόσφατα γεγονότα τα οποία κατέληξαν στα αποκαλυπτήρια της προηγούμενης Κυριακής.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι μέχρι τώρα εκδηλώνεται χλιαρή έως ανύπαρκτη αντίδραση από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις. Προφανώς πολλοί υπολογίζουν με ψηφοθηρικούς όρους την τοπική εκκλησία με την οποία θέλουν να τα έχουν καλά.
Προσωπικά, είναι γνωστό, ότι είμαι αντίθετος στην αλλαγή του ονόματος της οδού Ομονοίας. Το διακηρύττω καθημερινά το έχω γράψει ήδη. Δεν κρύβω ότι υπάρχουν και συναισθηματικοί λόγοι που με κάνουν να αντιδρώ σ’ αυτήν την αλλαγή. Όπως πολλοί συμπολίτες μου έτσι κι εγώ συνδέομαι με μνήμες ζωής μ’ αυτόν τον δρόμο. Θυμάμαι μαγαζιά, ανθρώπους, γραφικές φιγούρες, γεγονότα, μέρες και νύχτες παιδικών και εφηβικών χρόνων. Και επί 22 χρόνια εργαζόμουν και διατηρούσα στη συνέχεια μια ιστορική επιχείρηση επί της οδού Ομονοίας. Το πρακτορείο - βιβλιοπωλείο «Παπαδόγιαννη». Όμως έχω πιο ισχυρούς λόγους να αντιδρώ. Παρατηρώ τελευταία μια προσπάθεια επιβολής ενός φονταμενταλιστικού μοντέλου που εισχωρεί όλο και περισσότερο σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό το συνδέω και με την συντηρητικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια όπου –και λόγω της κρίσης- ευνοείται η ανάπτυξη φασιστικών μορφωμάτων και ακραίων απόψεων. Δεν θέλω να γίνουμε ισλάμ. Η πίστη στο Θεό, σε όποιον θεό ή σε κανένα θεό είναι ένα τόσο προσωπικό θέμα που οφείλουμε να το προσεγγίζουμε με ευλάβεια και σεβασμό. Διότι αν μετά από όλα αυτά που έκανε η πόλη για τον Απόστολο Παύλο επιμένουμε να δώσουμε και το όνομά του στην Ομόνοια και το αποδεχτούμε σαν δήμος και σαν κοινωνία χωρίς καμία αντίδραση, αύριο θα μας ζητηθεί να αλλάξουμε και το όνομα της Καβάλας σε «Χριστούπολη» όπως ήδη έχει προταθεί από τοπική εφημερίδα. Την ίδια που πρότεινε και το όνομα «Απόστολος Παύλος» για το λιμάνι μας. Και με την διαδικασία αυτή η μέρα της θεοκρατούμενης πόλης και κοινωνίας δεν θα είναι μακριά. Και τότε πια κανείς δεν θα μας θυμάται και δεν θα μας αναγνωρίζει σαν Μέκκα του καπνού αλλά μόνον σαν Μέκκα. Του νέου φονταμενταλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου