Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Θέμα μετονομασίας οδού Ομονοίας: Πρωτοπόρα η τοπική κοινωνία, έσυρε απ’ το γιακά τους ταγούς της πόλης




Με την απόφαση της δημάρχου κ. Δήμητρας Τσανάκα να το αποσύρει έληξε όπως φαίνεται το θέμα της ενδεχόμενης μετονομασίας της οδού Ομονοίας σε οδό Αποστόλου Παύλου.
Μετά την εμπεριστατωμένη επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου αλλά και την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας που εκφράστηκε ευρύτατα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνον, η Δήμητρα Τσανάκα «μέτρησε» σωστά τα δεδομένα και λειτούργησε με απλή και κοινή λογική αποσύροντας το θέμα που μόνον αναστάτωση έφερε στην πόλη η οποία ούτως ή άλλως έχει μια σειρά άλλων σοβαρότερων προβλημάτων να αντιμετωπίσει και να επιλύσει.
Η Δήμητρα Τσανάκα έχει μια τάση να ενεργεί και να αντιδρά λίγο βιαστικά, λίγο επιπόλαια, λίγο «με την καλή της την καρδιά» και να δημιουργεί μικρά ή και μεγαλύτερα προβλήματα που αναστατώνουν την πόλη και δημιουργούν «θέματα» από εκεί που δεν το περιμένεις. Νομίζουμε ότι θα πρέπει να καταλάβει ότι βρίσκεται σε μια θέση όπου δεν χωρούν ελαφράδες και χαλάρωση όπως ίσως έχει μάθει να λειτουργεί στην προσωπική της ζωή όπου και λόγω του ανοιχτού και ανέμελου χαρακτήρα της θα μπορούσαν όχι απλώς να δικαιολογηθούν αλλά και να εκληφθούν ως θετικά στοιχεία της προσωπικότητάς της. Έχει πράγματι η Δήμητρα Τσανάκα αυτήν την αύρα του ανοιχτού ανθρώπου που γίνεται γρήγορα φιλικός και αποδεκτός στις παρέες, στις συναθροίσεις στις μικρές και ευρύτερες συναναστροφές της.
Όμως άλλο όταν ιδιωτεύεις κι άλλο όταν καλείσαι να διαχειριστείς μια θεσμική θέση πολύ σημαντική όπως είναι η θέση του δημάρχου μιας μεγάλης πόλης, ενός μεγάλου δήμου όπως είναι ο δήμος Καβάλας. Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν λέμε να απαρνηθεί και να διαγράψει τα στοιχεία του χαρακτήρα της και της προσωπικότητάς της. Άλλωστε σε έναν ώριμο άνθρωπο αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οφείλει όμως να ενεργοποιήσει τις λειτουργίες ελέγχου των κινήσεών της, να βάλει μηχανισμό χρονοκαθυστέρησης στις αποφάσεις της ώστε να μην υποπίπτει σε εύκολα λάθη που εκθέτουν την ίδια και βάζουν σε μπελάδες το δήμο.
Η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται λιγότερο από ένα χρόνο στη θέση αυτή και υπάρχει πάντα η τάση στην κοινωνία να την δικαιολογεί και να παραβλέπει κάποια λάθη και κάποιες αστοχίες. Πρέπει όμως κάποτε να αρχίσει να λειτουργεί με τη σοβαρότητα και τη συνέπεια που απαιτεί η θεσμική θέση στην οποία την έταξε η τοπική κοινωνία.
Φέεεεεεετα Δήμητρα. Όπως λέει και η διαφήμιση αναφερόμενη σε τυρί γνωστής εταιρίας που θέλει χρόνο για να ωριμάσει.
Στο θέμα λοιπόν της μετονομασίας της οδού Ομονοίας η δήμαρχος ενήργησε και πάλι βιαστικά δημιουργώντας το γνωστό πρόβλημα και την αναστάτωση στην πόλη που μετά τις αντιδράσεις είχε σαν αποτέλεσμα να το μαζέψει άρον – άρον και να το πάρει πίσω. Δεύτερο βιαστικό λάθος μετά το θέμα του Εβραϊκού μνημείου. Όμως αξιοσημείωτο σ’ αυτήν την περίπτωση δεν είναι μόνον η βεβιασμένη απόφαση της Δήμητρας Τσανάκα. Αλλά και η άνευ ουδεμίας αντιδράσεως αποδοχή του αιτήματος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Αγίου Παύλου από το σύνολο των επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων που φάνηκαν να μην έχουν αντιρρήσεις και να είναι έτοιμοι να στηρίξουν με την ψήφο τους το αίτημα αυτό. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι ο Άρης Βέρος της «Συμπαράταξης Πολιτών» δεν έβγαλε άχνα όταν σε άλλες περιπτώσεις όχι απλώς είναι λαλίστατος αλλά και αναπτύσσει μεγαλοφώνως και επί μακρόν τις απόψεις τους επί παντός του επιστητού.
Οπότε η τοπική κοινωνία πήρε το παιχνίδι στα χέρια της και τόσο με την αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου και την ανακοίνωσή του όσο και με την αυθόρμητη δημιουργία σχετικής δημόσιας ομάδας στο facebook όπου σε λίγες ώρες εκατοντάδες Καβαλιώτες εκφράστηκαν αρνητικά σε οποιοδήποτε επιχείρηση αλλαγής του ονόματος της οδού Ομονοίας, απετράπη η μετονομασία και η δήμαρχος αναγκάσθηκε να κάνει πίσω.
Σημαντική και θαρραλέα ήταν και η δημόσια παρέμβαση του συμπολίτη μας δικηγόρου και πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παύλου Γεωργιάδη, που με παρρησία υποστήριξε την άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας να μην αλλάξει το όνομα της ιστορικής οδού Ομονοίας.
Έτσι λοιπόν για άλλη μια φορά η κοινωνία, ο κόσμος, ο λαός εμφανίζεται να πρωτοπορεί στον αγώνα και την προσπάθεια για την επίλυση ενός θέματος και οι ταγοί του να σέρνονται από πίσω του ενώ θα έπρεπε να έχει γίνει το ακριβώς αντίθετο και να είναι εκείνοι που θα εμπνεύσουν τον κόσμο να τους ακολουθήσει.
Η στήλη δεν πιστεύει ότι υπάρχουν νικητές και νικημένοι στο θέμα της αλλαγής ονόματος της οδού Ομονοίας που επιχειρήθηκε από τη δημοτική αρχή. Το θέμα έληξε και πρέπει να πάμε παρακάτω. Ελπίζω όλοι μας να γίναμε σοφότεροι απ’ αυτό και να προσπαθήσουμε ο καθένας από το μετερίζι του να συμβάλλουμε στην επίλυση των σοβαρών (πολύ σοβαρότερων της μετονομασίας ενός δρόμου) προβλημάτων που έχει η πόλη αλλά και η ίδια η τοπική κοινωνία που καμιά φορά στέκεται αποστασιοποιημένη από τα προβλήματα νομίζοντας ότι …αφορούν άλλους.
Όλοι μαζί λοιπόν μπορούμε, όπως λέει και το σχετικό σλόγκαν τηλεοπτικού σταθμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου