Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Κεφάλαιο για την Καβάλα ο Θοδωρής Γκόνης




«Έγραψε» και πάλι ο Θοδωρής Γκόνης με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων που παρουσιάστηκε προχθές στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου από τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα, τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Λυχούνα και τον ίδιο τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ.
Πλούσιο και ευρηματικό με σημαντικές εκδηλώσεις μέσα στην πόλη πέραν των παραστάσεων αρχαίου δράματος που εκ παραδόσεως ανεβαίνουν στο αρχαίο θέατρο.
Άλλωστε αυτές οι πολυάριθμες εκδηλώσεις μέσα στην πόλη, που ζωντανεύουν την Καβάλα μας και της δίδουν μια φωτεινή εικόνα πολιτιστικού τόπου όπου υπάρχει οργασμός έκφρασης και δημιουργίας, είναι και η μεγάλη συμβολή του Γκόνη στον εμπλουτισμό του Φεστιβάλ και την αναβάθμισή του.
Από το 2009 που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Φιλίππων, μας πρότεινε νέους χώρους, ανακαλύψαμε μαζί του το απεντομωτήριο, το λιμάνι, το λιμενοβραχίονα, το παλιό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, παραδοσιακά καφενεία, αυλόγυρους εκκλησιών, μέρη που ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό μας ότι θα προσφέρονταν για να ανέβουν παραστάσεις, να παρουσιαστούν ποιητικές βραδιές, να απολαύσουμε μοντέρνο χορό.
Ο Γκόνης μας σύστησε τους ντόπιους συγγραφείς, δίδοντας παραγγελίες για πρωτότυπα έργα. Ο Γκόνης μας έβγαλε από την πληκτική συνήθεια να βλέπουμε απλώς κάποιες συμπαθητικές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο. Και τέλος κοινώνησε στα μεγάλα αθηναϊκά μέσα την κοσμογονία που γίνεται στην Καβάλα το καλοκαίρι.
Η οποία αλλάζει όψη με τα μεγάλα μπάνερς στους δρόμους όπου μπορεί να βλέπει ο ντόπιος αλλά και ο επισκέπτης τον Παπαδιαμάντη, τον Καβάφη αλλά και τους μεγάλους ποιητές μας.
Ο Γκόνης αποτελεί κεφάλαιο για την Καβάλα. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή μπορεί να συμβάλλει στην έτι περεταίρω αναβάθμιση και προβολή της πόλης μας. Η δημοτική αρχή και ιδιαίτερα η Δήμητρα Τσανάκα νομίζουμε ότι το αντιλαμβάνεται και θα πρέπει λοιπόν να εκμεταλλευτεί αυτό το κεφάλαιο. Και ο τρόπος υπάρχει. Να μη το αφήσει να φύγει. Να το κρατήσει ανανεώνοντας το συμβόλαιό του που λήγει τον Οκτώβριο. Θα είναι μια έξυπνη κίνηση που μόνο κέρδος θα φέρει στην Καβάλα μας αλλά θα προσθέσει και πόντους στην ίδια την δήμαρχο σαν πολιτική και αυτοδιοικητική παρουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου