Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ο Νίκος Παναγιωτόπουλος



Το ιστορικό στέλεχος της τοπικής Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Φραντζεσκάκης, έγραψε προχθές στον λογαριασμό του στο facebook ένα σχόλιο σχετικά με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη βουλή και αφορά την με νόμο δυνατότητα για κάθε Έλληνα πολίτη, αλλαγής ταυτότητας φύλου. Το σχόλιο του Φραντζεσκάκη αναφέρει συγκεκριμένα:

«Με κοινές ανακοινώσεις - «φωτιά», Ιερά Σύνοδος και Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, ζητούν τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου. Είναι δυνατόν η ΝΔ να τις αγνοήσει; Οι Αγιορίτες δε, «έριξαν πόρτα» στον Τσίπρα. Ο Τσίπρας είναι άθεος και «δεν ιδρώνει το αυτί του». Εάν όμως το ίδιο κάνουν και για όσους βουλευτές ψηφίσουν το νομοσχέδιο - «ντροπή», μπορεί να το αντέξει έστω και ένας Νεοδημοκράτης βουλευτής...»

Ο Φραντζεσκάκης, με το σχόλιό του αυτό, νομίζουμε ότι εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία όχι μόνον των οπαδών, φίλων, ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των μικρών και μεγάλων στελεχών της όπως επίσης και των βουλευτών της.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο πρόεδρός του Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκονται, όπως φαίνεται, σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση. Πρέπει με μία ψήφο να αποδείξουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα. Από τη μια ότι ανήκουν και εκπροσωπούν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα, σε μια Ευρώπη όπου τα θέματα αυτά έχουν από πολύ καιρό λυθεί αναιμάκτως και είναι πλέον νόμοι όλων των πολιτισμένων κρατών, και από την άλλη να διαφυλάξουν άρρηκτους και ως κόρη οφθαλμού τους «προαιώνιους» δεσμούς της συντηρητικής παράταξης τόσο με την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος όσο και κυρίως με το ευρύτατο εκλογικό ποίμνιό της. («Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η θρησκεία, ζήτω η Νέα Δημοκρατία», που λέει και ο ύμνος του κόμματος).
Δύσκολος γρίφος για να δοθεί μια συμφέρουσα πολιτικά και κυρίως εκλογικά λύση.
Ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αν και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, άρα και ο καθ’ ύλην αρμόδιος να είναι ο εισηγητής του κόμματός του στη συζήτηση στη βουλή γι’ αυτό το νομοσχέδιο, δεν αποδέχτηκε όπως φαίνεται αυτόν τον δύσκολο ρόλο και πέταξε την καυτή πατάτα στον αναπληρωτή τομεάρχη Δικαιοσύνης, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη. Εκείνος παρέστη στην πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της βουλής όπου όμως προσπάθησε να υποστηρίξει μια γραμμή που μάλλον οδηγούσε στο «όχι» αλλά έπρεπε να εμφανίζεται ως «ναι». Μια δύσκολη κατάσταση για τον ίδιο αλλά και το κόμμα του. Πόσο μάλλον όταν ο συμπολίτης του στο Αγρίνιο βουλευτής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ρητόρευε λάβρος, στην ίδια επιτροπή, κατά του νομοσχεδίου. Τελικά η Νέα Δημοκρατία επιφυλάχτηκε να πάρει θέσει πράγμα που θα αναγκαστεί να το κάνει σήμερα που θα έρθει το θέμα στην ολομέλεια.
Ο Κώστας Καραγκούνης βέβαια τα χρειάστηκε. Πιθανόν όμως θα τον βγάλει από την δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε, ένα ατύχημα που είχε προχθές καθώς βγήκε για ψώνια σε μεγάλο εμπορικό κέντρο των βορείων προαστίων και τον οδήγησε εσπευσμένα στο χειρουργείο για μια εγχείρηση μηνίσκου.
Αν ο Καραγκούνης επικαλεστεί αδυναμία παρουσίας του στη βουλή, η καυτή πατάτα επανέρχεται στα χέρια του Νίκου Παναγιωτόπουλου που θα λάβει τον άχαρο ρόλο του εισηγητού της Νέας Δημοκρατίας γι’ αυτό το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως όμως γράφει ο Διονύσης Νασόπουλος στα «Νέα» του Σαββάτου:

«…ο καβαλιώτης βουλευτής δεν έχει αυτές τις μέρες μητροπολίτη να χτυπά με τη βουκέντρα –η κενή θέση του μακαριστού Προκοπίου δεν θα πληρωθεί ως τη Δευτέρα, αφού η ενθρόνιση του διαδόχου Στεφάνου θα ακολουθήσι την ψήφιση των επίμαχων αλλαγών. Εάν η μάχη για το φύλο, άλλωστε, «χαμηλώσει» τον τομεάρχη σε Καβάλα και Θάσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δυσαρεστηθούν πολλοί στην Πειραιώς…».


Αν οι πληροφορίες του αρθρογράφου των «Νέων» είναι έγκυρες τότε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει πρόβλημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου