Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Γιατί επιμένουν οι ηττημένοι;



Λίγες ώρες μετά την εκδημία του μακαριστού Προκοπίου, προτού καλά - καλά διευθετηθούν οι τυπικές περί του ενταφιασμού τού σκηνώματός του λεπτομέρειες, εκδηλώθηκε μια εκ πρώτης όψεως ανεξήγητα φουριόζικη και βιαστική κίνηση για τη διαδοχή του, υπέρ ενός γνωστού αρχιμανδρίτη της Μητροπόλεώς μας.
Ο αιφνιδιασμός της τοπικής κοινωνίας από την κίνηση αυτή ήταν μεγάλος και όλοι προσπαθούσαν να εξηγήσουν και να κατανοήσουν την πρεμούρα των εμπνευστών της. Οι περισσότεροι ανυποψίαστοι συμπολίτες μας απέδωσαν το γεγονός στην άδολη πιθανόν, συμπάθεια και αγάπη προς το πρόσωπο του αρχιμανδρίτη και το ενδιαφέρον τους για την διοίκηση της τοπικής μας εκκλησίας.
Ωστόσο τα γεγονότα που ακολούθησαν ανέτρεψαν την πρώτη εντύπωση.

Η ανεξήγητη επιμονή με πύρινα άρθρα σε τοπική εφημερίδα και στο διαδίκτυο, η συλλογή υπογραφών στις εκκλησίες παρά τις αντίθετες οδηγίες της Μητρόπολης, η πίεση και τελικά η επιβολή προς το δημοτικό συμβούλιο να εκδώσει σχετικό ψήφισμα, ήταν δείγματα που αποστερούσαν το στοιχείο της αγνότητας των προθέσεων και της αθωότητας των κινήσεων από πλευράς των κύκλων υποστήριξης του αρχιμανδρίτη.
Η παρασκηνιακή κινητοποίηση είχε ενταθεί όσο πλησίαζε η ημερομηνία της εκλογής και σ’ αυτόν τον ολισθηρό δρόμο παρασύρθηκε και η δήμαρχος που ταυτίστηκε με τους εμπνευστές της κίνησης υπέρ του αρχιμανδρίτη και υποχρεώθηκε να μεταβεί στην Αθήνα ειδικά για μια συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο ώστε να προωθήσει την υποψηφιότητα του εκλεκτού των κύκλων που προαναφέραμε.
Και ενώ θα περίμενε κανείς όλα να τελειώσουν με την εκλογή του νέου Μητροπολίτη στη μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου και ο κάθε κατεργάρης, όπως λέει και ο λαός μας, να καθίσει στον πάγκο του, οι ηττημένοι του πρώτου γύρου επανέρχονται τώρα, αυτή τη φορά με το δεκανίκι εκκλησιαστικού μεγαλοδημοσιογράφου εξ Αθηνών, να ανακατέψουν την τοπική μας εκκλησία, να βάλουν εμπόδια στην ομαλή διαδοχή, να φορτώσουν με άγχος το νέο μητροπολίτη πριν καλά - καλά αναλάβει τα καθήκοντά του, διαδίδοντας ανυπόστατες κατηγορίες σε μια προσπάθεια όχι απλώς να διαβάλουν κάποια πρόσωπα μέσα στη μητρόπολη αλλά πιθανόν να επιβάλουν κάποια άλλα της αρεσκείας τους και της επιρροής τους.

Τι μπορεί να συνδέει άραγε τους τοπικούς κύκλους με τα πρωτευουσιάνικα εκκλησιαστικά κυκλώματα; Γιατί προσέτρεξαν και ζήτησαν ως δεκανίκι τη βοήθειά τους. Διότι δεν μπορεί να είναι απλώς και γενικώς το «ενδιαφέρον» τους για τη Μητρόπολή μας. Κάτι άλλο φαίνεται να υπάρχει. Και ο στοιχειωδώς νοήμων άνθρωπος καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να είναι μόνον αυτός ο λόγος. Ο χρόνος θα αποκαλύψει και την αλήθεια και τα όποια κίνητρά τους. Να είναι σίγουροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου