Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Αυτή ναι, ήταν μια πολύ μεγάλη απώλεια για την Καβάλα



Αυτή τη φορά η Καβάλα «πληγώθηκε» βαριά. Ο αδόκητος θάνατος του Νίκου Ρουδομέτωφ ήταν στ’ αλήθεια μια πολύ μεγάλη απώλεια για τον τόπο μας.
«Έφυγε» ένας ευπατρίδης Καβαλιώτης με πολύ μεγάλη προσφορά στην πόλη και στην τοπική κοινωνία. Ακούραστος και δραστήριος μέχρι την τελευταία ώρα, άφησε στην Καβάλα «τιμαλφή» πραγματικά ανυπολόγιστης αξίας. Και κυρίως αφήνει μια παρακαταθήκη για το πώς πρέπει να ζει και να δρα ένας πραγματικός άνθρωπος, ένας ευαίσθητος και ενεργός πολίτης.
Ο πλούτος του αρχειακού υλικού που συνέλλεξε εδώ και πολλές δεκαετίες είναι ανυπολόγιστης αξίας για την πόλη μας. Αξιοποιώντας αυτό το υλικό, προχώρησε μέσα από το ΙΛΑΚ (Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας), σε δεκάδες πολύτιμες εκδόσεις προβάλλοντας μέσα από σπάνια αρχεία την ιστορική διαδρομή  της Καβάλας και φέρνοντας στο φως άγνωστα στοιχεία της ιστορίας της. Βιβλία, κείμενα, αρχεία, εφημερίδες, χάρτες, φωτογραφίες.
Οργάνωσε συνέδρια για να προβάλει αυτό το υλικό. Όλα με δικά του έξοδα και με ελάχιστη βοήθεια από τους τοπικούς φορείς.
Και το κυριότερο απ’ όλα, όποτε χρειάστηκε, συμμετείχε ενεργά σε αγώνες και κινητοποιήσεις για μεγάλα θέματα και προβλήματα που απασχόλησαν την τοπική κοινωνία.
Είχα μια ζεστή προσωπική σχέση μαζί του. Συχνά μου τηλεφωνούσε για να σχολιάσει κείμενά μου στην «Πρωϊνή». Το 2002 μου έκανε τη μεγάλη τιμή να μου εμπιστευτεί τα ποιήματα του Ανδρίκου Βέττα και μέσα από τη συνεργασία μας για την παρουσίαση του βιβλίου του σατυρικού Πραβινού ποιητή «Σένα τα λέγω πεθερά για να τ’ ακούει η νύφη» προέκυψαν τα τραγούδια που ερμήνευσε τόσο εκφραστικά ο Αργύρης Μπακιρτζής στο δίσκο «Θέλω να πάρω τα βουνά»
Το κενό που αφήνει πίσω του ο Νίκος Ρουδομέτωφ είναι από εκείνα που δεν αναπληρώνονται. Στην περίπτωσή του δεν ισχύει η ρήση «ουδείς αναντικατάστατος».

Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να βάλει υψηλό στόχο, κάτι ας πούμε σαν αξιοποίηση παλιού νοσοκομείου, στρατοπέδου Ασημακοπούλου, χερσαίας ζώνης λιμανιού κ.λ.π., την διάσωση, συντήρηση και αξιοποίηση του ανεκτίμητης αξίας σπάνιου αρχειακού υλικού του Νίκου Ρουδομέτωφ. Σε συνεννόηση με τον γιό του να βρεθεί μια λύση  και κυρίως ένας χώρος για να αναπτυχθεί, να εκτεθεί και να είναι στη διάθεση κάθε επισκέπτη αλλά και κάθε ερευνητού αυτός ο θησαυρός. Άμεσα, γρήγορα, τώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου